20 Tanda-tanda Kanser Diabaikan oleh Wanita.. Wanita Perlu Ambil Tahu

Berikut adalah beberapa tanda yang kita abaikan:

20 TANDA-TANDA KANSER

Nafas / nafas pendek – ini adalah untuk kanser paru-paru.
Sakit batuk dan dada – beberapa jenis kanser seperti paru-paru dan leukemia, membuat batuk tanda yang kerap berlaku. Ia kelihatan seperti batuk atau bronkitis tetapi ia lebih. Juga sakit dada mungkin pergi dari dada ke bahu dan ke bawah lengan.
Demam dan jangkitan – ini mungkin leukemia kerana sel darah dipengaruhi oleh sumsum itu sendiri. Leukemia membuatkan sumsum menghasilkan sel-sel darah yang sakit yang mengambil semua imuniti anda.
Susah untuk menelan – masalah menelan bermaksud kanser tekak atau esophageal atau kanser paru-paru.
Bengkak pada kelenjar limfa atau leher / ketiak / pangkal paha – kelenjar limfa besar bermakna sistem limfa mungkin mempunyai kanser.
Lebih banyak lebam / pendarahan daripada biasa – ini bermakna sel darah merah dan platelet terjejas dan leukemia. Juga, semakin lama, leukemia akan mengatasi sel darah merah dan mencuri aliran oksigen.
Lemah / keletihan – ini boleh menjadi pelbagai perkara. Kemungkinan kepada banyak jenis kanser. Cari tanda-tanda lain untuk mengenal pasti jenis kanser. Sekiranya anda berehat tetapi masih berasa seperti ini, berjumpa doktor.
Kembung dan perut berat – wanita dengan kanser ovari mengakibatkan perut kembung dan dalam masa yang lebih lama.
Kekenyangan dan kurang selera – satu lagi tanda kanser ovari. Wanita kurang makan dan tidak perlu makan banyak.
Kesakitan pinggul dan sakit perut – ini bermakna kanser ovari seperti yang telah kami sebutkan. Mungkin juga Leukemia kerana disebabkan oleh limpa yang lebih besar.
DAN 10 LAGI..

Darah dalam tinja / rektum – ini jelas kanser kolorektal dan bermakna anda perlu kolonoskopi segera.
Penurunan berat badan yang pelik – ini mungkin kanser kolon atau kanser saluran pencernaan. Bermaksud kanser kini dalam hati dan selera makan mengalami gangguan dengan ini tubuh tidak dapat mengendalikan sisa dengan betul.
Sakit/kejang perut – kram bermakna kanser kolorektal.
Payudara merah, bengkak dan sakit- jelas, kanser payudara.
Perubahan puting – tanda kanser payu dara yang biasa. Anak puting menjadi terbalik/tenggelam, rata atau ke sisi.
Haid yang banyat dan sakit atau haid yang tidak teratur – ini mungkin kanser rahim, ‘ultra sound’ yang sangat diperlukan (transvaginal).
Muka Bengkak – beberapa pesakit kanser paru-paru mengatakan bahawa mereka mempunyai muka yang kembang dan bengkak atau muka merah. Ini bermakna tumor paru-paru kecil menyekat aliran darah di dalam dada dan ke muka.
Sakit kulit yang teruk atau sakit parah – ini boleh menjadi kanser kulit dan mungkin; karsinoma sel basal, melanoma, atau karsinoma sel skuamosa. Periksa seluruh badan dan kuku juga.
Perubahan kuku – perubahan kecil mungkin kanser paru-paru (tip atas kuku jari) atau kanser kulit dengan bintik-bintik atau garis-garis coklat dan hitam, di bawah kuku. Kuku pucat dan keputihan adalah kanser hati.
Kesakitan belakang dan sisi sebelah kanan – tengok pada pesakit, ini mungkin kanser hati. Mungkin juga kanser payudara menyebabkan kesakitan ini disebabkan oleh kedudukan dan menekan tumor di dada atau jika kanser telah menjejaskan rusuk.

Sumber via LubukMaklumat.com

Sumber:penjejakinfo.win

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *