Penting! Jika Anak Selesema Dan Batuk, Perhatikan Dadanya. Jika Berombak-Ombak Segera Bawa Ke Hospital

Pernah tak anda perasan dada anak berombak-ombak bila dia tengah selesema dan batuk? Kalau si kecil anda mengalami keadaan tersebut, tolong segera bawa ke hospital segera. Ini bukan main-main. Tetapi diingatkan oleh Pakar Kanak-Kanak, Dr Hairin Anisa Tajuddin.

Ibu ayah tentu risau bila anak kecil selesema dan batuk kerana jika dibiarkan ia boleh memudaratkan keadaan anak. Apatah lagi bila melihat keadaannya sukar untuk bernafas dan dadanya berombak-ombak. Ia mungkin petunjuk saluran paru-paru anak dijangkiti kuman. Baca perkongsian penting oleh Dr Hairin.

Pagi ni just nak share tentang satu perkara yang parents perlu beri perhatian bila anak dah mula demam dan batuk-batuk.

IBU BAPA PERLU KENALPASTI TANDA-TANDA ANAK ADA JANGKITAN KUMAN DALAM PARU-PARU

Sekarang ni ramai pesakit saya yang mengalami jangkitan kuman Virus Influenza A & B, everyday ada beberapa kes. Lebih banyak daripada biasa, sebab itu saya terpaksa screen influenza untuk kanak-kanak yang mengalami DEMAM, BATUK DAN SELESEMA.

Sekiranya negative influenza test, bukan bermakna pesakit tak ada jangkitan kuman, tapi mungkin result *false negative* iaitu dia ada Influenza infection tapi result test tak berapa tepat. Namun, selain virus influenza, ada banyak lagi virus lain yang boleh menyerang kanak-kanak seperti RSV, Rhinovirus, Parainfluenza dan lain-lain yang boleh menyerang sistem pernafasan daripada hidung hingga paru-paru.

Kebanyakan jangkitan kuman adalah disebabkan oleh virus (70-80%); selebihnya barulah bakteria.

Jadi perlu diingatkan, bukan semua jangkitan kuman dalam sistem pernafasan perlukan antibiotic.

Ingat pesanan saya : Antibiotic hanya jika doktor suspect ada jangkitan BAKTERIA.

Jika virus yang menyerang selalunya tubuh kita mampu membunuh virus-virus itu dalam beberapa hari. Ketika tubuh berperang dengan virus, macam-macam simptoms yang virus tu dah timbulkan macam demam (boleh jadi rendah or tinggi), batuk-batuk (kering or berkahak), selesema, sakit tekak dan sakit-sakit badan. Namun, selalunya ubat yang spesifik untuk membunuh virus tersebut tidak banyak. Yang ada cuma Anti Influenza macam Osetalmivir. Selain daripada itu, seperti Rhinovirus & RSV dan lain-lain, belum ada rawatan khusus.

Sangat penting untuk parents perhatikan tanda-tanda yang dialami oleh anak-anak. Jika selesema dan batuk-batuk, perhatikan dadanya, jika berombak-ombak macam dalam video di bawah, please jangan tunggu 24 jam, bawalah segera ke hospital / ward Emergency.

Dalam minggu ni ramai sangat patients yang datang dengan masalah bernafas kencang dan kurang level oksigen dalam darah (SpO2 sepatutnya yang normal lebih daripada 95%). Ada yang dah lebih sehari anak bernafas laju tapi tak dibawa ke hospital.

Tanda-tanda dalam video tersebut ialah “Subcostal dan intercostal recession” yang menunjukkan bahawa saluran paru-paru anak sempit akibat keradangan yang disebabkan oleh kuman (virus or bacteria).

Saluran yang sempit ini menyukarkan paru-paru anak untuk berfungsi dengan baik untuk menukarkan gas oksigen dan karbon dioksida. Maka, pesakit terpaksa bernafas dengan lebih laju untuk menambah kadar pertukaran oksigen sehingga paru-paru boleh menjadi penat (respiratory fatigue), dan pesakit akan kekurangan oksigen. Malah, jantungnya akan berdegup kencang daripada biasa untuk menyalurkan oksigen yang cukup kepada tubuhnya.

Please, tak kisahlah nak bawak ke mana klinik or hospital yang berdekatan, yang penting jangan tunggu. Jika perlu masuk ward, tinggalkanlah perkara-perkara lain macam kerja or dan lain-lain. Nyawa anak lebih utama.

Sekian pesanan kasih sayang daripada Dr Anisa.

Sumber: Hairin Anisa Tajuddin

Sumber:majalahpama.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *